donderdag 26 augustus 2010

Tabaksindustrie beschuldigd van adverteren op YouTube

Nieuw-Zeelandse onderzoekers zeggen dat sigarettenfabrikanten de beperkingen op adverteren ontduiken door anoniem filmpjes los te laten op YouTube. Deze filmpjes zouden professioneel gemaakt zijn, op jongeren gericht en pro-roken. Woordvoerders van British American Tobacco en Philip Morris USA ontkennen dit tegenover Sky News, maar het zou eigenlijk vreemd zijn als ze het niet deden. Kans voor open doel immers.

VideoVolt vond een goed voorbeeld. Een zich Sparf noemend persoon, type stoere bink, doet niets anders op YouTube dan video's plaatsen van een minuut of twee waarin hij behaaglijk zuigt aan een sigaret en uitdagend in de camera kijkt. Pakje Marlboro op de voorgrond, naam Marlboro in de titel. Geen waarschuwing over de gevaren van roken. Let op de slimme belichting en hoe mooi de uitgeblazen rook uitkomt.
Ook het kanaal van atlmtwn is geheel aan heerlijk Marlboro roken gewijd, volgens hetzelfde format. En dan is er Smokestars1, iets amateuristischer, minder vorm- en merkvast, maar toch moeilijk voor te stellen dat mensen uit zichzelf zulke filmpjes maken. En dan ook weer zelf verwijzen naar 'rookkanalen.'

Zelf vond ik na twee klikken ook een heel aardige antirook-tekenfilm met in de hoofdrol het lijk van de Marlboro Man - hier de tweede video.



2 opmerkingen:

  1. Wat een vieze vent! juist spontaan zin om NIET te roken..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik rook ook. maar het werkt inderdaad avenrechts. vandaag nog geen sigaret aangeraakt vandaag. Ook geen zin. Die dikke walm uit je longen. gets

    BeantwoordenVerwijderen