donderdag 10 februari 2011

Knettergekke afdaling per hoge bi (vélocipède)

Je legt je benen op het stuur, zodat ze recht vooruit wijzen. Volgens de uploader van deze video is dat de veiligste manier. Sla je over de kop, dan vangen je voeten in plaats van je gezicht de klap op. Je moet er maar opkomen. Hier dendert hij trouwens Death Valley binnen, in Californië. Geen grappen graag.

Als liefhebber van lichte verzetten vraag ik me wel af hoe je op zo'n fiets eigenlijk een berg óprijdt.

3 opmerkingen:

 1. Briljant! Dat flesje water aan dat kleine achterwieltje is ook heel handig, voor als je onderweg dorst krijgt...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij heb ik deze gast de Galibier op zien fietsen. Hoeveel mensen doe dit nou, op een vélocipède, dus dat kan 'm heel goed zijn geweest?
  Toen heb ik ook even nagedacht over wat voor verzet zo'n ding eigenlijk heeft. (Geen verzet, maar met wat voor verzet het vergelijkbaar is) Ik heb even zitten rekenen.
  Ik reed die Galibier op met 42/29. Dat is 1,45 omwenteling van het wiel per omwenteling van de krank. Met een 28 inch wiel (omtrek 223 cm) komt dat neer op 324 cm afgelegde afstand.
  Ik gok dat het voorwiel van de vélocipède een radius heeft van 80cm, dus een omtrek van 503 cm. Een omwenteling van krank (=wiel, in dit geval) betekent dus een afgelegde afstand van 503 cm.
  503/324 = 1,55
  Dat is dus 1,55 keer zwaarder dan mijn verzet van 42/29.
  29/1,55 = 18,67
  Dus het komt overeen met fietsen op een verzet van 42/18 of 42/19.
  Het toeval wil dat ik een paar dagen daarvoor de Madeleine met 42/23 had beklommen en dat vond ik toch echt te zwaar. Dus ik heb wel respect voor deze jongen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Euh....? Gelukkig heb ik meer verstand van flesjes water.

  BeantwoordenVerwijderen