donderdag 16 juni 2011

Door Griekse ogen

Hoeveel Grieken heeft u de afgelopen weken in de media gezien? Het gaat toch vooral óver de Grieken. Met stoere taal van bijvoorbeeld Nederlandse politici en economen. Debtocracy is een Griekse documentaire. Over hun eigen crisis. Of is het eigenlijk wel hun eigen crisis?

In deze film liggen de klemtonen steeds net even anders dan bij Hollandse verslaggevers, waardoor het verhaal een heel andere klank krijgt. Zo vertelt deze documentaire bijvoorbeeld het opmerkelijke feit dat toen de EU en het IMF Griekenland voor het eerst te hulp schoten, vrijwel het hele bedrag werd overgeboekt aan banken. Daarmee werden de problemen voor de Grieken alleen maar groter. Dus wie zette ze daartoe aan?

En nog zo'n detail dat tot nadenken stemt voor je het IMF naar Griekenland stuurt. In alle landen waar dat gebeurde, ging de levensverwachting direct omlaag. Voor de Grieken is de crisis dus "je geld én je leven". Ondanks dat alles vertelt Debtocracy een verrassend genuanceerd verhaal.

(Er zit een EU-reclame tegen marteling voor deze documentaire geplakt. Geen idee waarom.)


Debtocracy International Version door BitsnBytes

1 opmerking:

  1. Wat is dit toch een goede site! Altijd boeiende video's. Beter dan youtube waar je door de bagger bijna nooit iets interessants kunt vinden.

    BeantwoordenVerwijderen