woensdag 15 juni 2011

Sri Lanka's Killing Fields [schokkende beelden]

"De beelden uit de Channel 4-reportage van gisteravond behoren tot de meest gruwelijke die ooit op de Britse televisie getoond zijn", schrijft de Engelse krant The Guardian. "Deze keer zijn er goede redenen om niet al te terughoudend te zijn."

De krant schrijft over een reportage die Jon Snow maakte over Sri Lanka. "Essential viewing! 0ne of the most important pieces of reporting I ever been involved Please dont miss it..." twitterde hij er zelf al over. De film staat nu online, maar slechts voor zes dagen.

Sommige beelden zijn ronduit schokkend en moeilijk om aan te zien. Maar ze moeten getoond worden, zegt Snow, omdat ze oorlogsmisdaden bewijzen. Oorlogsmisdaden van de regering van Sri Lanka, die ze pleegden in hun strijd tegen de Tamils.

De reportage begint met een desperate oproep van de Tamils aan de VN: we worden allemaal gedood, blijft toch tenminste als getuige. Dat gebeurde niet. Snow gebruikt daarom beelden van mobiele telefoons, en 'trophy pictures' van Sri Lankaanse militairen. Zodat we nu kunnen zien waar we toen van wegkeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten