dinsdag 20 oktober 2009

Brandstof gemaakt van lijken

Dit is de satire van de eenentwintigste eeuw. The Yes Men, een komisch duo met een boodschap, geven zich uit voor vertegenwoordigers van grote bedrijven en verkondigen dan het tegendeel van wat die bedrijven in werkelijkheid vinden, of een groteske overdrijving daarvan. Zo zou Dow Chemical eindelijk de schade van de giframp in Bhopal vergoeden, had Exxon een brandstof ontwikkeld op basis van dode arme sloebers en propageerde de Wereldhandelsorganisatie WTO een managerspak met een gigantische fallus. Deze week hadden The Yes Men de Amerikaanse Kamer van Koophandel te pakken.

In chronologische volgorde dan maar. Hier is een fragment uit hun eerste film, The Yes Men, uit 2003. De twee heren demonstreren een vrijetijdspak voor managers, waarmee de manager zijn ondergeschikten in de gaten kan houden - die blijkbaar géén vrije tijd hebben. Dat gaat via een beeldscherm in de reuzenfallus die deel uitmaakt van het pak. Dit alles onder de vlag van de Wereldhandelsorganisatie WTO.In 2004 wisten ze namens Dow Chemical door te dringen tot een uitzending van de BBC, om bekend te maken dat Dow ten langen leste de volledige verantwoordelijkheid op zich nam voor de gevolgen van de giframp in Bhopal. Daar zou 12 miljard dollar voor zijn uitgetrokken.In 2007 presenteerden ze als delegatie van Exxon een nieuwe brandstof, gemaakt van de lijken van arme sloebers die slachtoffer waren van het broeikaseffect.De voorgaande drie clips zijn onderdeel van hun nieuwe film, The Yes Men Fix The World, die vorige week in première is gegaan.

Deze week verzonden ze een persbericht en hielden ze een persconferentie onder de vlag van de Amerikaanse Kamer van Koophandel, om het bericht te verspreiden dat deze organisatie voorstander was geworden van strenge klimaatwetten - wat in werkelijkheid niet het geval is. Volgens Networkworld trapten Reuters, The New York Times en de Washington Post erin - maar die berichten zijn alweer verwijderd. Het item dat CNBC eraan wijdde staat nog op YouTube.Op de persconferentie ging het mis: een echte vertegenwoordiger van de KvK verscheen. Hier zien we voor het eerst Yes Man Andy Bichlbaum gesnapt worden en de controle verliezen. Ongetwijfeld in detail te zien in hun volgende film.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten