vrijdag 22 januari 2010

Liberia, land van kannibalisme en afgehakte ledematen

Liberia is een minstens zo wetteloos land als Somalië. Shane Smith, oprichter van Vice Magazine, heeft er rondgezworven en zijn belevenissen worden in de vorm van een documentaire uitgezonden door VBS.tv, de videosite van Vice. Informatie brengt hij bijna niet. Ja, het is er heel eng, ja het stinkt, er is drugsgebruik, prostitutie, aids, verkrachting en kannibalisme. Overal waar hij komt wil hij het liefst meteen weer weg. Veel wijzer word je er niet van.

Maar de dreigende sfeer en de chaos brengt deze achtdelige serie goed over. Bloedstollend is hoe Smith's gesprekspartners achteloos vertellen over hoe ze mensen verkrachtten, opaten en meer van dat fraais, en dat ze zonder aarzelen opnieuw zullen doden als er weer oorlog uitbreekt. Hier de eerste helft van de reeks.

Meer VBS-docu's op VideoVolt.

Meer afleveringen vanaf zaterdag bij VBS.tv.

1 opmerking:

 1. Geachte heer Blankenstein,

  via Linkedin geattendeerd op deze bijdrage, heb ik ervan afgezien naar de reportage te kijken om mijn optimisme te behouden voor de ontwikkeling van een steunorganisatie voor Afrikaanse ouders die in Europa schuilen, maar eigenlijk graag hun oorspronkelijke land weer zien opbloeien. Toch moeten deze boodschappen verteld blijven worden, want ook ik hoor van direct betrokkenen verhalen die je akeligste fantasie te boven gaan. Het risico is echter een reactie die het tegendeel van hulp oproept, namelijk: wat kan ik hier nog aan toevoegen.... Ik zou willen dat er een adequate organisatie komt voor de mentale opvang van personen die slachtoffer zijn van dit soort praktijken en dat de Europese universiteiten geld krijgen om de psycho-sociale & -communicatieve aspecten van dit na-koloniale gedrag te onderzoeken en helpen voorkomen. Ik nodig u uit de Linkedin-group Fondation Hélène te bezoeken die nog in een heel pril stadium verkeert en wie weet hebben we nog wel eens een uitwisseling via het Logeion-prikbord over de methodische aspecten van de hulpverlening aan mensen die beesten lijken te zijn geworden.

  Met vriendelijke groet,
  ir. Jeannette marina Uilenreef,
  's-Hertogenbosch.

  BeantwoordenVerwijderen