donderdag 18 februari 2010

Hoe IBM een brein bouwt, en waarom

Het Blue Brain-project van IBM probeert in tien jaar tijd een computersysteem te maken dat de menselijke hersenen nabootst. Tussenstations als muis, rat en kat zijn intussen gepasseerd. Hier is een eerste versie van de documentaire over het project die over tien jaar óók klaar moet zijn. Kijk en luister goed naar de uiteenzetting van projectleider Henry Markram, die meent dat we over tien jaar de effecten van een pil eerst even simuleren voordat we de pil in het echt slikken. Hij doet me denken aan Louis van Gaal: hij kan en weet duidelijk veel meer dan ik over zijn vak, maar hij kan onmogelijk zoveel gelijk hebben als hij zelf denkt dat hij heeft.


Bluebrain | Year One from Couple 3 Films on Vimeo.

1 opmerking:

  1. Dag Herbert, Ik heb je video-tip ook op mijn blog gezet, het sluit naadloos aan bij een eerdere blog van mezelf. Toevallig kwam ik afgelopen week namelijk een filmpje tegen van een zeer vergelijkbaar onderzoek door MIT.
    Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) past reverse engineering op de menselijke hersenen / menselijke intelligentie toe om zo nieuwe (artificiële) systemen en modellen te ontwerpen die de menselijke intelligentie en werkelijkheid beter benaderen.
    Zie http://www.passievoorsystemen.nl/2010/02/beperkingen-van-je-systeem/

    BeantwoordenVerwijderen