dinsdag 16 februari 2010

Boodschappen doen op de plattegrond (TED 2010)

Blaise Aguera zoomt in op een plattegrond, krijgt automatisch gesimuleerde luchtfoto's, dan beelden van de omgeving, en zelfs foto's van binnenin gebouwen. Als klap op de vuurpijl worden daar live camerabeelden van een mobieltje van een handlanger in geïntegreerd. En het toetje wordt opgediend wanneer hij weer naar buiten navigeert. Dan blijkt ook de sterrenhemel in deze totaalomgeving te zijn opgenomen. Hij zegt dat hij zelfs méér had kunnen vertonen, bijvoorbeeld historische beelden van dezelfde lokatie. Blaise werkt voor Microsoft.

Dit is de eerste TED-lezing van dit jaar die ik online vind. In 2007 demonstreerde Blaise Aguera op TED Photosynth, een techniek om uit een grote stapel foto's een 3D-reconstructie te maken van een bezienswaardigheid. Die lezing plaats ik als tweede. Ook een must om te zien.

Meer TED op VideoVolt.





De techniek die Blaise dit jaar vertoont is experimenteel. Photosynth is inmiddels een gratis dienst van Microsoft.

1 opmerking:

  1. Een aantal van deze techniek(en) uit het tweede voorbeeld zijn reeds geïmplementeerd in Silverlight. Een goed voorbeeld daarvan kun je hier zien: http://memorabilia.hardrock.com/ (Silverlight moet hiervoor uiteraard wel zijn geïnstalleerd).

    BeantwoordenVerwijderen