zondag 30 mei 2010

Nieuw in het wielrennen: motordoping

Grap of serieus nemen als nieuwe vorm van bedrog in het wielrennen? Hier kunnen we de komende weken over discussiëren. Voorstanders van toestaan van doping moeten hier maar eens goed over nadenken. (Dank aan Marten voor de tip.)

Meer wielrennen op VideoVolt.

UPDATE: Eens even nagerekend, maar je hebt niet eens zo'n zware accu nodig om doorslaggevend voordeel te hebben. 3 ons volstaat volgens mij. Meer volgt (na video).Ik ga ervanuit dat 100 W een doorslaggevend voordeel kan leveren.
Hier is een lijst van accutechnieken.

We kiezen Lithium-zwavel, geavanceerd en duur maar geld speelt geen rol. Vermogensdichtheid (dat is dus: hoe snel spuit de energie eruit) is 350 W/kg dus om 100 W te leveren hebben we 100/350 kg batterij nodig is een onsje of drie.

Hoe lang kan die accu die 100 W leveren? De energiedichtheid staat ook in de wiki-lijst (dat is dus: hoevéél energie zit er in een kg) dat is 350 wattuur per kg. We hadden 0,3 wattuur dus dat is goed voor 1/3 van die 350 = 100 wattuur. Daarmee kun je 1 uur lang 100 watt leveren.

Wat in het verhaal nog ontbreekt is het gewicht van het mechaniek dat in het frame wordt verstopt. Dat ken ik niet, maar als het in zo'n buis kan verdwijnen, kan het moeilijk meer dan een paar ons wegen. Nattevingerschatting: een pondje all-in.

Bottom line volgens mij: als zoiets bestaat kun je er in een vlakke rit (Vlaanderen, Parijs-Roubaix) aardig van profiteren. In de bergen heb je er meer last van dan gemak. Grappig dat we Cancellara kennen als slechte klimmer. ;-)

Hier wordt trouwens gesteld dat zo'n motor 1,9 kg weegt. Vind ik wel weer veel. Zou een goede reden zijn om pas in de slotfase de gemotoriseerde fiets te kiezen.

2 opmerkingen:

  1. Dit komt op een moment dat fietsen zo licht zijn geworden, dat besturen problemen kan opleveren. We kunnen dus een fiets bouwen die TE licht is om nog mee te fietsen. Dan kun je vanaf dat moment het gewichtsprobleem oplossen door de fiets te verzwaren met een motortje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In model vliegtuigen kun je denk ik met ongeveer 50 gram 30-35 gram voor de motor en 15-20 gram voor de regelaar, wel 100W leveren. Als je dit slim integreert in je naaf of trapas. Is het extra gewicht voor de motor misschien zelfs niet veel meer dan dat met overbrenging. En niemand die de draden ziet.

    BeantwoordenVerwijderen